Min surdeg.

Jag är så oroligt mallig över min surdeg. Måste väl ha haft den levande nu i ett par månader och dom sista 2 gångerna har jag lyckats baka perfekta bröd. Äntligen ska jag tillägga.
Fast jag har egentligen 2 st, en på råg och en på vete. Tänker skriva ner rågen här:

Dag 1 kväll: 1,5 dl (90 g)ekologiskt grovt rågmjöl rörs i hop med 1,5 dl( 150 g) 37 gr vatten

Dag 2 morgon: 1 dl ( 60 g) eko grovt rågmjöl och 1 dl ( 100 g) 37 gr vatten rörs i.

Dag 2 kväll: som ovan(det sista) plasta sen bunken och ställ varmt 22-28 grader.

Jag ställer bunken över kylen, rör i den nån gång per dag. För mej kom den igång sådär eller typ inte alls.
Men efter 3 dagar så använde jag kanske 75% av innehållet till ett bak och matade den igen så här:

Ca 1 gång/vecka 100g(1 dl) surdeg matas med 55 g( 1 dl) eko rågmjöl och 0,8 dl 37 gr vatten, låt stå framme några timmar innan den sätts i glasburk med lock i kylen.

Jag tar mer surdag än det ska till mina bak dom första gångerna. Jag hjälpte nog degen de två första gångerna med 3-4 gr torrjäst också och tänkte att jag har nog misslyckats med denna grund som vanligt.
Men om det var mitt tålamod eller ren flax denna gång låter jag vara osagt men nu fungerar den superduper.
 
Kanske fyller jag på här senare med hur jag fick till min vetesurdeg.
Och kanske med recepten på mina bröd också. Men jag höftar mest:)
Rågbröd med kummin.

Grahamsfocaccia med oliver.


Kommentarer

  1. Åååh, rikitg surdeg!!!
    För några år sedan, 4 tror jag hade jag oxå en råg o vetesuris i kylen som det pysslades med ;) MEN gluten o jag är inte kompisar så det blir vääääldigt sällan jag njuter en rikitg skiva surdeg.....tror jag ska kolla in mina receptsamlingar snart igen för SKA man äta glutenbröd så är ett bra surdegsbröd det bästa....tack för påminnelsen :)

    SvaraRadera
  2. Varsågod:) Jag försöker att hålla mej till surdegsbröd jag med och helst det grova. Blir så trött på köpebröd med alla tillsatser.

    SvaraRadera
  3. Wow!! Höll på med surdeg förut men den dog och så har jag inte orkat starta någon ny. Bröden ser jättefina ut, det är så kul att baka,

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack. Jag har gjort många men ingen riktigt bra tills denna. Så stolt över den;)Aldrig för sent att starta en ny;)

      Radera

Skicka en kommentar

Jag blir jätteglad över kommentarer så klottra gärna nåt.

Populära inlägg